Czekoladowy krem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aksamitny i mocno czekoladowy.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mleko skondensowane niesłodzone: 200 mililitrów
    - śmietanka (30%): 40 mililitrów
    - czekolada gorzka: 40 gramów
    - czekolada w proszku: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    - likier orzechowy: 25 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - gwiazdka anyżu: 1 sztuka
    - kawałek kory cynamonu: 1 sztuka
    - goździki: 2 sztuki
    - bita śmietana: 4 łyżki

Czekoladowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do czasu przygotowania nie wliczyłem czasu chłodzenia.
    Mleko zagotować w rondlu razem z przyprawami korzennymi. Posłodzić, dodać czekoladę w proszku, następnie gorzką czekoladę i śmietankę.Wyjąć laskę wanilii i resztę korzennych przypraw.Wlać likier. Przelać do pucharków i po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin,aż krem zgęstnieje. Podawać z kleksem bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy