Czekoladowy deser

0 (0 ocen)

  • 20 min

poprawia humor

  • 20 min

Składniki:

  • czekolada gorzka 81% 40 gramów
    czekolada biała 2 kostki
    jabłka duże 3 sztuki
    miód kopiate 2 łyżeczki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    otręby owsiane 6 łyżek
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    serek waniliowy puszysty, np. Bakuś 200 gramów
    żurawina suszona całe owoce 2 łyżki

Czekoladowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy jabłka, które polewamy miodem i posypujemy cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy i 5 minut dusimy - delikatnie prażymy. Studzimy.
  • 2. Czekoladę gorzką topimy na parze bądź w mikrofalówce i dodajemy do jabłek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby owsiane i ponownie mieszamy. Odstawiamy masę na 20 minut do lodówki.
  • 3. Czekoladę białą również topimy na parze bądź w mikofalówce i po lekkim przestudzeniu dodajemy ją do serka waniliowego puszystego - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Chłodzimy masę białą około 20 minut.
  • 4. W pucharkach układamy na przemian masę czekoladową ciemną i masę czekoladową białą. Na końcu masę białą przekładamy do szprycy do dekorowania potraw i ozdabiamy deser, dodając owoce suszonej żurawiny. Gotowy deser wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy