Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami

0 (0 ocen)

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)

Składniki:

  • składniki na 4 małe porcje:
    3 żółtka
    1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)
    250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)
    1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)
    pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Czekoladowy crème brûlée z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę podgrzewamy z cukrem z esencją wanilii oraz z kakaem. Nie doprowadzamy do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy doprowadzić do zagotowania.
  • 2. Żółtka leciutko ubijamy trzepaczką tak, aby lekko się napuszyły. Następnie stopniowo wlewamy do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszamy już łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły.
  • 3. Do 4 małych kokilek dajemy po 1 łyżce wisienek a następnie wlewamy krem i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć, zrobić się jak galaretka. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny.
  • czekoladowy creme brulee z wiśniami 4. Kiedy krem się już schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować