Czekoladowy budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy olej, wodę i kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 20x24cm ( u mnie była silikonowa więc bez natłuszczania i papieru do pieczenia) i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) ok. 45 min. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.
Na początek w 800ml mleka gotujemy dwa budynie śmietankowe . Jednocześnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy budyń i żelatyną ostygną miksujemy je ze sobą, wlewamy na jedną część ciasta zakrywamy drugą i wkładamy do lodówki. Analogicznie postępujemy z czekoladowym budyniem. Kiedy zmiksujemy już go z żelatyną wlewamy na wierzch ciasta- zostawiamy do zastygnięcia.
Ja niestety miałam tylko jeden budyń śmietankowy dlatego jest cieniutki paseczek - jak widać po warstwie czekoladowego budyniu z dwoma wygląda lepiej.
Komentarze