Czekoladowy budyniowiec

4.5 (155 ocen)

Pyszne i łatwe ciasto na wszystkie okazje:)

Składniki:

  • - 3 duże , kurze jajka

    - 2 szklanki mąki

    - 3 łyżeczki " z górką" proszku do pieczenia

    -1 i 1/4 szklanki cukru

    - pół szklanki oleju

    - pół szklanki wody

    - 2 łyżki z " górką" kakao

    - 2 budynie śmietankowe ( u mnie niestety tylko jeden był i nie ma efektu;) )

    - 2 budynie czekoladowe

    - 1,6 litra mleka

    - 2 X po 1/4 szklanki gorącej wody

    - 4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowy budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy olej, wodę i kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 20x24cm ( u mnie była silikonowa więc bez natłuszczania i papieru do pieczenia) i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) ok. 45 min. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.

    Na początek w 800ml mleka gotujemy dwa budynie śmietankowe . Jednocześnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy budyń i żelatyną ostygną miksujemy je ze sobą, wlewamy na jedną część ciasta zakrywamy drugą i wkładamy do lodówki. Analogicznie postępujemy z czekoladowym budyniem. Kiedy zmiksujemy już go z żelatyną wlewamy na wierzch ciasta- zostawiamy do zastygnięcia.

    Ja niestety miałam tylko jeden budyń śmietankowy dlatego jest cieniutki paseczek - jak widać po warstwie czekoladowego budyniu z dwoma wygląda lepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować