Mój przepis na prosty torcik. Delikatny czekoladowy biszkopt ze śmietaną i bananami. Jest to najlepszy przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Jednym słowem pycha! rozpływa się w ustach:)
Czekoladowy biszkopt ze śmietaną i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier z waniliowy i część cukru zwykłego. Ubić na sztywną pianę. Resztę cukru dodawać stopniowo w trakcie ubijania piany.
2.Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kakao i miksować wszystko na najmniejszych obrotach.
3.Przełożyć do formy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 30 minut. Zostawić do wystudzenia w formie. Jeśli ciasto jest wybrzuszone, delikatnie formę uderzyć o blat.
4.Podzielić na 2 blaty. Śmietaną ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na biszkopt, dodać pokrojone banany i przykryć drugim blatem ciasta. Całość wykończyć śmietaną. Można udekorować np. startą czekoladą.
Komentarze