CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA POKUSA

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Tort mocno czekoladowy z delikatnym kremem pomarańczowym oraz bezą

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

    1,5 szklanki drobnego cukru

    3/4 szklanki kakao

    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    pół łyżeczki soli

    1 szklanka maślanki lub kefiru

    1/2 szklanki oleju

    2 duże jajka

    1 cukier waniliowy (16g)

    1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

    BEZA:

    5 białek

    1 i 1/3 szklanki cukru kryształu

    1 łyżka soku z pomarańczy

    KREM WANILIOWO-POMARAŃCZOWY:

    1 litr mleka

    1 łyżeczka masła

    2 łyżki cukru kryształu

    5 żółtek

    1 pomarańcza

    1 laska świeżej wanilii

    5-6 łyżek cukru waniliowego

    100g mąki ziemniaczanej

    1 mała buteleczka aromatu pomarańczowego

    DODATKOWO: 125g masła (do kremu)

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    150g czekolady gorzkiej

    3 łyżki margaryny KASIA lub masła

    DO OZDOBY: starta skórka z pomarańczy i plasterek pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-pomarańczowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE: Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię.

    Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników.

    Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.

    Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm.

    Piec około 40 min w 180 stopniach na tzw. suchy patyk. Wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. BEZA: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier,

    aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać sok z pomarańczy.

    Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć pergaminem i wylać pianę.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut.

    Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygła.
  • 3. KREM WANILIOWO-POMARAŃCZOWY: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.

    Z całości mleka odlać ok. 3/4 szklanki mleka.

    Dodać do odlanego mleka: żółtka, cukier waniliowy, ziarenka wanilii i mąkę.

    Całość dobrze zmiksować. Do gotującego się mleka z masłem i 2 łyżkami cukru kryształu

    - wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając.

    Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać sok i skórkę z pomarańczy.

    Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.

    Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodać aromat pomarańczowy.
  • CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA POKUSA 4. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z KASIĄ lub masłem.
  • CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA POKUSA 5. Składanie ciasta: Ciasto Czekoladowe - Masa Pomarańczowa - Beza

    - Masa Pomarańczowa - Ciasto Czekoladowe - Polewa - ozdoby
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować