Czekoladowo-piernikowe fasolowe muffiny (bezglutenowe, bez mąki)

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Nie przepadam za jedzeniem warzyw ale staram się je przemycać do swojego jedzenia gdzie tylko się da. W muffinach nie wyczuwa się fasoli co jest wielkim atutem, a po drugie wykonanie ich jest banalnie proste i szybkie.

  • 40 min

Składniki:

  • puszka fasoli
    3 jajka
    1/3 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
    4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
    4 łyżki fruktozy/ ksylitolu/ stewii
    1 łyżka mielonego lnu
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu, kardamonu itp)
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego
    1/2 łyżeczki sody
    5-6 łyżek kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
    Opcjonalnie jabłko, żurawina, rodzynki lub orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Czekoladowo-piernikowe fasolowe muffiny (bezglutenowe, bez mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy ugniataczką do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy lub foremek na muffiny. Muffiny pieczemy 25-35 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Porady

Do wnętrza muffin dobrze jest dodać rodzynki, żurawinę, orzechy lub jabłko, maliny czy jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować