Czekoladowo-orzechowy mus na kruchym spodzie z orzechów laskowych

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Wykwintne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem bananów i płatków migdałowych:)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Kruchy spód
    - 10 dag orzechów laskowych
    - 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
    - 90 g mąki
    - 100 g miękkiego masła
    - 2 łyżki niesłodzonego kakao
    - szczypta soli

    Mus
    - 2 łyżeczki bezzapachowej żelatyny
    - 3 łyżki zimnej wody
    - 230 g kremu z orzechów laskowych
    - 250 g mascarpone
    - 250 ml schłodzonej kremówki
    -2 łyżki niesłodzonego kakao
    - łyżka cukru

    Wykończenie bananowe:
    3 banany
    tabliczka gorzkiej czekolady
    10 dag posiekanych orzechów (laskowe, włoskie –wg upodobania)
    60 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-orzechowy mus na kruchym spodzie z orzechów laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

    2. Rozdrobnić orzechy laskowe (najlepiej blenderem). Uprażyć orzechy z cukrem i dodać mąkę, masło, kakao, sól i wyrabiać ciasto aż składniki się połączą. Wyłożyć ciasto do tortownicy (o spodzie 24 cm). Nakłuć całość widelcem i piec ok 20 min.
    Wyciągnąć spód z piekarnika aż do ostygnięcia.

    3. Wsypać żelatynę do wody i poczekać ok. 5 min aż zmięknie. Mieszać na wolnym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do całości dodać krem orzechowy i mieszać, aż składniki się połączą, następnie ściągnąć z gazu. Zmiksować mascarpone razem z musem w dużej misce. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę, dodając powoli kakao i cukier. Powoli dodawać ubitą kakaową śmietanę do masy mascarponowo-orzechowej. Wyłożyć delikatnie całość na kruchy spód, wyrównując wierz. Przykryć i chłodzić w lodówce przez ok. 3 godzin.

    4. Wykończenie bananowe
    Na gotowy, zastygnięty mus wykładamy plasterki bananów, w taki sposób, żeby całość została przykryta warstwą bananową. Posypujemy wszystko rozdrobnionymi orzechami i płatkami migdałowymi, dekorujemy roztopioną tabliczką czekolady.


Porady

Dodać mus, gdy ciasto jest całkowicie wystudzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować