Czekoladowo-orzechowe ciasteczka (bez pieczenia)

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Intensywnie czekoladowe, mięciutkie ciasteczka z orzeszkami, idealne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Jedno takie ciasteczko na pewno nasyci, zaspokoi głód czekoladowy i doda energii.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 20 dużych ciastek:
    180 g herbatników
    garść drobno posiekanych orzechów włoskich
    3 kopiaste łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
    100 g gorzkiej czekolady
    200 g mlecznej czekolady
    300 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki za pomocą robota kuchennego lub w woreczku uderzając wałkiem do ciasta. Mieszamy z posiekanymi drobno orzechami.
  • 2. Do herbatników i orzechów dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, mieszamy (najłatwiej użyć dłoni).


  • 3. W rondelku podgrzewamy mleko i nieustannie mieszając stopniowo wrzucamy połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

  • 4. Gorącym płynem zalewamy orzechowe herbatniki i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

  • 5. Gotową masę wykładamy za pomocą łyżki na papier do pieczenia, starając się formować kształt ciastek (łyżkę można zastąpić lekko zwilżonymi wodą dłońmi).

    Po wystygnięciu wstawiamy na kwadrans do lodówki, aby ciasteczka stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować