Czekoladowo-miętowe kulki

0 (0 ocen)

Pyszne i orzeźwiające "kęski" do kawy i nie tylko :D

Składniki:

  • - 150g mąki
    - 3 kopiaste łyżki kakao
    - 50 g czekolady - najlepiej w groszkach
    - 150g cukru pudru
    - 1 saszetka miętowej herbaty
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 łyżek mleka
    - 50g stopionej margaryny np. Kasi
    - 1 jajko
    - białe wiórki czekoladowe i srebrne kuleczki do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Czekoladowo-miętowe kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników prócz wiórków i herbaty zagniatamy gładkie ciasto - ma się kleić troszkę do rąk ale tak, żeby można z niego oderwać kawałeczki. Jeśli się nie klei dodajcie trochę mąki. Saszetkę z herbatą rozcinamy a zawartości wsypujemy do ciasta i znów wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, formujemy z niego małe kulki - wyjdzie z tego około 25 małych kuleczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( przy termoobiegu ) na 10-15minut i wyjmujemy. Na gorące jeszcze kulki sypiemy wiórki z białej czekolady i srebrne kuleczki. Możecie wybrac sobie dowolną posypkę lub całkiem z niej zrezygnować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować