Czekoladowo-makowy bałagan

0 (0 ocen)

  • 10 min

Co zrobić z resztka masy makowej, która nie zmieściła się do makowca? Odpowiedź jest prosta. Pyszny czekoladowo-makowy deser na bazie czekoladowego makaronu, z dodatkiem pestek granatu i orzechów.

  • 10 min

Składniki:

  • 150 g suchego makaronu czekoladowego,
    100 g masy makowej,
    50 ml amaretto,
    pestki z połówki granata,
    kilka orzechów,
    gorzka czekolada,
    skórka starta z cytryny lub limonki
    świeża mięta

Czekoladowo-makowy bałagan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu a następnie ostudź. Wymieszaj makaron, masę makową, amaretto i pestki granatu. Przełóż do miseczek. Wierzch deseru posyp skórką cytrynową i wiórkami czekoladowymi oraz posiekanymi orzechami. Możesz też rozpuścić czekoladę i polać nią wierzch deseru. Udekoruj listkiem mięty.

Porady

Możesz wykorzystać masę z białego lub niebieskiego maku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy