Czekoladowiec z owocową pianką

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny czekoladowo - maślany krem z dodatkiem rumowych bakalii oraz lekkiej owocowej pianki. Już brzmi słodko, zapraszam na ciasto czekoladowe :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm.
    Składniki na biszkopt czekoladowy:

    - 5 dużych jaj
    - pół szkl. cukru
    - 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
    - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 płaskie łyżki kakao
    - 5 kostek startej gorzkiej czekolady

    Składniki na krem czekoladowy:

    - 280 g miękkiego masła
    - pół szkl. mleka pełnotłustego
    - niecałe pół szkl. cukru
    - 2 łyżki cukru wanilinowego
    - 2 kopiaste łyżki kakao
    - 10 kostek czekolady (grubo posiekanej)
    - 2 garści rodzynek nasączonych w rumie (ew. w wódce)
    - 3 łyżki konfitury wiśniowej lub wisienek w cukrze

    Pianka owocowa:

    - 250 ml kremówki
    - galaretka agrestowa rozpuszczona w 3/4 szkl. wrzątku
    - 6 plasterków ananasa pokrojonych w kostkę i odciśniętych
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Czekoladowiec z owocową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać kolejno cukier, żółtka, na koniec mąki wymieszane z proszkiem, kakao oraz czekoladom - dodawać po kilka łyżek mieszając już ręcznie. Piec w temp. 160 st. C przez 25-30 minut.
    Krem: Mleko wlać do rondelka, wsypać cukry, podgrzewać do momentu roztopienia się cukrów, wystudzić. Masło miksować, dodawać schłodzone mleko (po 2 łyżki), dalej miksować (średnie obroty) na puszystą masę. Dodać kakao, bakalie, delikatnie utrzeć, wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Biszkopt przekroić na pół, nasączyć sokiem z ananasa, na połówkę ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć nań pozostały krem i przygotowaną piankę owocową.
    Pianka: Kremówkę ubić, do ubitej wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dołożyć odsączone i pokrojone ananasy, wymieszać za pomocą miksera, wstawić do lodówki na kilka minut by stężała:) SMACZNEGO!!!

Porady

Schłodzić całość, a przed podaniem wyjąć na ok 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować