Czekoladowiec gruszkowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chmury z bitej śmietany i czekoladowe niebo. Mój brat nazwał to ciasto salceson:) cała rodzina wcina aż im się uszy trzęsą.

  • 40 min

Składniki:

  • * 5 jaj
    * 1 szklanka cukru
    * 2 szklanki mąki
    * 3/4 szklanki oleju
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka sody
    * 3 gruszki (twarde)
    * 2 jabłka (twarde)
    * olejek migdałowy
    * 1 cukier waniliowy
    * 2 łyżki kakao

Czekoladowiec gruszkowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem, dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • 2. Pomalutku dodawać olej.
  • 3. Po dokładnym wymieszaniu dodać jabłka i gruszki pokrojone w grubszą kostkę, dodać olejek migdałowy i kakao- wymieszać łyżką.
  • 4. Na koniec dodać ubite białko i dokładnie (delikatnie łyżką) wymieszać.
  • 5. Piec około 50 min w temp. 180 stopni.

    Ciasto można posypać cukrem pudrem- ładnie się prezentuje, ja
    ozdobiłam je bitą śmietaną i potartą gorzką czekoladą.


    Ciasto zawsze się udaje. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Powodzenia :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy