Czekoladowe ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto o wyraźnym smaku słodkiej czekolady z lekko kwaśną śliwką

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 margaryna Kasia
    1 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżka czekolady w proszku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki gęstej śmietany
    500g śliwek

    lukier lub cukier puder do posypania
    Forma 26x40 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sypkie składniki 1. Mąkę, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
    Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki.
  • Cukier i margaryna 2. Margarynę z cukrami utrzeć na puszystą masę.
  • Dodajemy jajka 3. Do utartej margaryny dodawać po jednym jajku. Następne jajko dodać gdy poprzednie dobrze połączy się z resztą. Potem partiami dodać suche składniki i śmietanę cały czas miksując.
  • Ciasto przed pieczeniem 4. Wyłożyć ciasto na blachę i poukładać śliwki lekko wciskając. Wstawić do piekarnika z temp.180*C na 35-40 minut.
  • Po upieczeniu 5. Gdy ciasto przestygnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować