Czekoladowe z jabłkowymi różami

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Eleganckie ciasto nadające się na każdą okazje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe (na jedna blachę 32*25 cm)
    -1 i 1/2 szkl.mąki
    -1 szkl. maślanki
    -1/2 szkl.cukru
    -1/4 szkl.oleju
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka sody

    Kruche róże:
    -35 dag mąki
    -20 dag margaryny
    -8 łyżek cukru
    -2 jajka
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3-4 czerwone jabłka

    Krem orzechowo-grysikowy
    -8 dag kaszy manny
    -250 ml mleka
    -20 dag zmielonych orzechów włoskich
    -20 dag cukru
    -1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe z jabłkowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Mokre składniki połącz,dodaj suche i miksuj na gładką masę. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,piec ok.20-25 min,w temp.150 stopni.
  • 2. Kruche róże: Składniki na ciasto zagnieć,rozwałkuj na grubość 1 cm,potnij na 20 pasków o wymiarach 2cm*20 cm,. Jabłka umyj,nie obieraj ze skórki , pokrój na ćwiartki,a każdą na cienkie plasterki(najlepiej obieraczką do warzyw). Na każdy pasek ciasta ułóż plasterki jabłek tak aby wystawały delikatnie poza ciasto ,zawijaj formując rózę.
    Przygotuj drugie ciasto czekoladowe w ten sam sposób co pierwsze i ułóż na nim róże,piec 30 min w temp.150 stopni.
  • 3. Krem orzechowo-grysikowy:Mleko zagotuj z cukrem,dodaj kaszę mannę,zdejmij z ognia,dodaj orzechy,odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puch i dodawaj po łyżce kaszy,miksuj na gładką masę.

  • 4. .Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim ciastem z różami.Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować