Czekoladowe z gruszkami i żurawiną

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo efektownie wygląda. Jest bardzo puszyste a gruszki nadają ciekawego smaku i wilgotności.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 szk wody
    1,5 szk cukru
    3 płaskie łyżki kakao
    2 szk mąki pszennej
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    4 jajka
    6 gruszek
    żurawina

Czekoladowe z gruszkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną.

Porady

Jeśli mamy twarde gruszki przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli tortownica silikonowa to tylko wysmarować dno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy