Czekoladowe wafelki mojej mamy

5 (158 ocen)

  • 30 min

Odkąd pamiętam, mama często przygotowywała je na święta a także w tygodniu bez okazji. Masa jest gęsta, ciemna i mocno kakaowa. Polecam zrobić ich więcej, są pyszne, mogą też postać, nie psują się szybko, a mama mówi, że jak trochę sobie ,,poleżą" to są nawet lepsze. Smak mojego dzieciństwa :)

  • 30 min

Składniki:

  • - opakowanie suchych wafli ( 4-5 sztuk)
    - kostka margaryny 250g
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe wafelki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać odrobinę wody, dodać margarynę, cukier i kakao. Całość rozpuścić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aby masa się nie przypaliła.
  • 2. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się margaryny, masę odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Mieszać co jakiś czas,.
  • 3. Wafle przekładać czekoladową masą. Zawinąć w papier lub miękką gazetę. Docisnąć książkami lub innymi przedmiotami tak do 3kg. Wafel pokroić na mniejsze kawałki i podawać.

Porady

Wafle wystarczy docisnąć przez godzinę, ale im dłużej tak je przetrzymamy, to nie będą się rozwarstwiać. Przed podaniem wafle można udekorować polewą czekoladową lub lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować