CZEKOLADOWE TRUFELKI Z SUCHARKAMI.

0 (0 ocen)

Kupne czekoladki to zupełnie inna sprawa. Wolę coś upiec lub sama przyrządzić, niż dać komuś kupną bombonierkę. W moim domu kupne darzone jest pogardliwym spojrzeniem.

Składniki:

  • szklanka śmietanki 18%
    tabliczka czekolady gorzkiej
    3 łyżki cukru pudru
    25g niesolonego masła
    1,5 szklanki pokruszonych sucharków
    do obtoczenia: pokruszone ziarna słonecznika

Czekoladowe trufelki z sucharkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku doprowadziłam do wrzenia śmietankę. Zmniejszyłam ogień rozpuściłam w niej masło, ciągle mieszając. Dodałam połamaną czekoladę i także wciąż mieszając, by nie przywarła do dna, połączyłam ze śmietanką i masłem. Następnie wsypałam sucharki i cukier puder, szybko wymieszałam. Sucharki się rozmiękły, powstała gęsta, papkowata masa o niejednolitej konsystencji. Zdjęłam z ognia. Ciepłą masę formowałam w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczałam w pokruszonych ziarnach.
    Kuleczki odstawiłam na 2 godziny do lodówki, hermetycznie zamknięte, by nie przeszły zapachami innych produktów.

Komentarze

Podobne przepisy