Czekoladowe tiramisu z miętą i truskwkami

0 (0 ocen)

Latem szukamy deserów, które będą orzeźwiające i nieco nas ochłodzą. Truskawki, czekolada i mięta to iedalne połączenie...

Składniki:

  • 200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze,
    100g gorzkiej czekolady,
    250g serka mascarpone,
    łyżka kakao,
    70g + 2 łyżki drobnego cukru,
    3 g świeżej mięty,
    1/2 szkl. herbaty miętowej,
    7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej,
    300g truskawek,
    3 jajka,
    3 łyżki likieru czekoladowego,
    100ml śmietanki 30%,
    łyżka cukru pudru,
    czekolada do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu

Czekoladowe tiramisu z miętą i truskwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe tiramisu z miętą 1. Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze.
  • surowe tiramisu z miętą 2. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać miętę. ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową.
  • surowe tiramisu z miętą 3. Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godz do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować