Czekoladowe tagliatelle

0 (0 ocen)

  • Średni

Czekoladowe tagliatelle z tonką Pierre'a Herme

  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 200 gramów
    - sól: 2 gramy
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier puder: 40 gramów
    - kakao: 50 gramów
    - czekolada gorzka: 60 gramów
    - woda: 100 mililitrów
    - cukier puder: 50 gramów
    - śmietana kremówka: 60 mililitrów
    - tonka: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tagliatelle

Czekoladowe tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Przesiać mąkę i sól. W osobnej misce przesiać cukier i kakao oraz dodać płatki chili. Dodać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać.
    Zrobić dołek w środku mąki i wlać mieszankę jajeczną, zacząć ugniatanie. Zagniatać tak długo, aż utworzy się elastyczną i gładką kulkę. Następnie owinąć ciasto folią i zostawić na półtorej godziny w lodówce.
    Oprószyć stół mąką i bardzo cienko rozwałkować ciasto. Za pomocą ostrego noża pokroić na ok. 0,5 cm paski - użyłam specjalnej krajalnicy. Lekko oprószyć mąką, aby nitki tagliatelle nie zlepiały się z sobą i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 minut.
    Nastawić duży garnek wody do zagotowania. Kiedy woda będzie wrząca wrzucić tagliatelle i gotować 5-7 minut aż bedzie al dente.
    W czasie, gdy makaron się gotuje, wszystkie składniki sosu wymieszać do całkowitego rozpuszczenia w garnuszku.
    Podawać makaron natychmiast po ugotowaniu z sosem. Podawane tradycyjnie do makaronu płatki parmezanu, można zastąpić płatkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować