Czekoladowe serca na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: w dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. W miseczce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy do dobrze ubitych jajek. Całość delikatnie i dobrze mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wysmarowanych masłem foremek. Pieczemy około 15 -20 minut. Po tym czasie wyjmujemy serduszka z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek.
2.Krem śmietanowy- wykonanie:
Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając.
3.Każde serduszko przekrawamy na dwie części, smarujemy kremem śmietanowym jedną część i przykrywamy drugą częścią. Wierzch ciasta i boki smarujemy kremem śmietanowym i dekorujemy startą czekoladą, kakao, lub owocami, a następnie przechowujemy w lodówce minimum około 1 godz. aby krem się dobrze zastygł.
Komentarze