Czekoladowe serca na walentynki

4.48 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Czekoladowe serce dla ukochanej osoby.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto na dwie foremki ok 12x12cm:

    2 duże lub 3 małe jajka ,
    9 dag cukru,
    6 dag mąki,
    2 łyżki kakao
    Szczypta soli
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem śmietanowy:
    1 małe opakowanie śmietanki tortowej (36%)
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy (mały)
    1 opakowanie śmietan-fix
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe serca na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: w dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. W miseczce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy do dobrze ubitych jajek. Całość delikatnie i dobrze mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wysmarowanych masłem foremek. Pieczemy około 15 -20 minut. Po tym czasie wyjmujemy serduszka z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek.
  • 2. Krem śmietanowy- wykonanie:
    Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając.
  • 3. Każde serduszko przekrawamy na dwie części, smarujemy kremem śmietanowym jedną część i przykrywamy drugą częścią. Wierzch ciasta i boki smarujemy kremem śmietanowym i dekorujemy startą czekoladą, kakao, lub owocami, a następnie przechowujemy w lodówce minimum około 1 godz. aby krem się dobrze zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować