Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami

0 (0 ocen)

Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser.

Składniki:

  • Składniki-2 porcje.
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki ryżu arborio
    1 łyżka masła
    5 dag czekolady gorzkiej
    1 gruszka
    2 łyżki cukru
    1 szkl. wody
    1 łyżka soku z cytryny
    cynamon
    goździki
    2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki

Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.
    Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.
    W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.
    Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi,około 30-40 minut.
    Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
    Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy