Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.
Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.
Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi,około 30-40 minut.
Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki.
Komentarze