Czekoladowe rafaello

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam w małej wiosce koło Żmigrodu. Bardzo lubię piec ciasta, a rafaello nauczyłem się od mamy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 5 łyżek cukru
    ● 5 łyżek mąki
    ● kilka kropli soku z cytryny
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 3/4 l śmietany 30-proc.
    ● 2 białe czekolady
    ● 3 op. śnieżki
    ● 25 dag wiórków kokosowych
    ● 30 dag migdałów
    Polewa:
    ● 1 biała czekolada
    ● kilka łyżeczek mleka

Czekoladowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe rafaello 1. Z białek ubijamy pianę, dodając
    sok z cytryny. Wsypujemy
    cukier, a następnie, nie przerywając
    ubijania, żółtka. Dodajemy
    mąkę z proszkiem. Delikatnie
    mieszamy i wylewamy do
    wyłożonej papierem tortownicy.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy
  • Czekoladowe rafaello 2. Śmietanę podgrzewamy
    i na małym ogniu rozpuszczamy
    w niej dwie czekolady. Studzimy.
    Dodajemy śnieżki i ubijamy
    na krem. Wsypujemy wiórki (odkładamy
    2-3 łyżki do posypania
    ciasta) i delikatnie mieszamy.
    Masę wykładamy na biszkopt.
    Migdały sparzamy, obieramy ze
    skórki i wciskamy w masę na
    biszkopcie.
  • Czekoladowe rafaello 3. Trzecią czekoladę roztapiamy
    na małym ogniu, dodając
    kilka łyżeczek mleka. Polewamy
    ciasto. Gdy ostygnie, posypujemy
    wiórkami kokosowymi

Porady

Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, by krem stężał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy