Czekoladowe pierniki

4.43 (164 ocen)

Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa,pachnąca choinka,udekorowana pierniczkami!Taka choinka to dopiero smakuje!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    180 g masła
    160 g cukru pudru
    60 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki ciemnego kakao
    3/4 szklanki golden syrup *
    2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1 jajko
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.43 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Czekoladowe pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy mąkę,kakao,cukier puder,przyprawę i sodę oczyszczoną.Masło rozpuszczamy,dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup.Podgrzewamy,aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.Odstawiamy do ostudzenia.Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop.Mieszamy za pomocą miksera,aż składniki się połączą.W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi.
  • 2. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.Masa powinna stężeć.Gotowe ciasto dzielimy na kilka części.Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm.Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami.Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 8 minut.Pierniczki po wystudzeniu są twarde,ale bez obaw zmiękną.Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

*można użyć miodu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować