Czekolada i wiśnie to zawsze udane połączenie. Polecam te amerykańskie naleśniki na deser lub słodkie śniadanie.
35 min
Składniki:
275 g mąki,
3/2 łyżki kakao,
2 jajka,
175 ml mleka,
200 ml mleka czekoladowego,
75 g rozpuszczonego masła,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
400 g wiśni,
5 łyżek cukru,
kilka kropli soku z cytryny
Czekoladowe pancakes z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
2.Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko zwykłe i czekoladowe i dokładnie roztrzepujemy.
3.Następnie dodajemy wszystkie suche składniki, łączymy je z mlekiem. Na koniec dodajemy rozpuszczone i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
4.Naleśniki smażymy pojedynczo na średnim ogniu na oleju. Placuszki wychodzą pulchne i rumiane. Placuszki podajemy z wiśniami na ciepło lub zimno. Dodatkowo można je podać jeszcze z budyniem waniliowym. Życzę smacznego :)
Komentarze