Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Budyń wsypać do szklanki i zalać 150 ml gorącej wody. Mieszać energicznie około 1 minuty do uzyskania jednolitej masy. Kiedy budyń lekko ostygnie – dodać do niego rozgniecionego widelcem banana. Całość energicznie mieszać przez około minutę i odstawić na chwilę do zgęstnienia.
2.Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki suche i wymieszać. Do drugiej miski wybić jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Połączyć ze sobą składniki wlewając mokre do suchych i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Połowę ciasta rozłożyć równomiernie do ustawionych na blasze do pieczenia silikonowych foremek na muffiny (lub dołki foremki do muffin/papierowe foremki). Następnie na środek każdej foremki wyłożyć po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia i przykryć pozostałym ciastem czekoladowym.
4.Muffiny wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut(bez termoobiegu).
Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą itp. Chociaż najlepiej smakują same do porannej kawy.
Porady
Z tego przepisu można zrobić klasyczne muffiny z dowolnym nadzieniem, np. dżemem, owocami itp.
Komentarze