Czekoladowe muffinki z chili

0 (0 ocen)

Pyszne, mocno czekoladowe z nutką pikanterii.

Składniki:

  • 250 g mąki
    25 g ciemnego kakao
    szczypta chili
    szczypta soli
    2 jajka
    140 g cukru
    1 cukier waniliowy
    100 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki oleju
    3/4 szkl mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dekoracja:
    30 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka mleka

Czekoladowe muffinki z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki suche 1. Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i chili wymieszać. Do suchych składników dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę.
  • Ubite jajka 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, mleko i wymieszać.
  • Połączone składniki 3. Do płynnych składników wsypać sypkie, delikatnie wymieszać i nakładać do papilotek w formie.
  • W formie 4. Piec 20 - 25 min. w temp. 180 stopni.
  • Dekoracja 5. Czekoladę i mleko umieścić w miseczce nad parą i wymieszać. Płynną czekoladę przełożyć do worka cukierniczego, odciąć rożek i udekorować babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy