Czekoladowe miseczki z musem cappucino i kokosowymi bezami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Czekoladowe miseczki wypełnione musem i smaku migdałowej cappuccino z kokosowymi bezami i wiórkami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ( 2 porcje )

    Mus:

    - mocna kawa - 125 ml
    - cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    - żółtka - 2 szt.
    - cukier - 40 g
    - żelatyna - 2 łyżeczki
    - śmietana kremówka 30% - 125 ml
    - olejek migdałowy - kilka kropli


    Czekoladowe miseczki:

    - polewa czekoladowa z orzechami - ok.200 g
    - balon - 2 szt


    Bezy kokosowe :

    - wiórki kokosowe - 100 g
    - cukier - 100 g
    - białka - 3 szt
    sól - duża szczypta
    - cukier waniliowy - 1 łyżka
    - olejek migdałowy - kilka kropli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe miseczki z musem cappucino i kokosowymi bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus 1. Najpierw robimy miseczki , potem bezy a mus na końcu!




    Miseczki czekoladowe:

    W kąpieli wodnej roztapiamy polewy czekoladowe.

    Balony pompujemy do odpowiedniej wielkości.

    Czekoladę przelewamy do wąskiego rondelka.

    Do lekko przestudzonej , ale płynnej! wkładamy napompowane balony.

    Obtaczamy chwilę , by czekolada dokładnie ( dość grubo ;) ) pokryła ścianki.

    Wyciągamy na papier.

    Wkładamy do lodówki , by mocno stwardniało!

    W tym czasie przygotowujemy bezy i mus.






    Bezy:

    Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania dodajemy powoli małymi porcjami zwykły cukier z cukrem waniliowym.

    Ubijajamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    Dodajemy wiórki kokosowe i olejek i bardzo delikatnie mieszamy.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

    Krem wyciskamy szprycą z dużym otworem formując małe beziki.
    ( można również zgarniać łyżeczką ).

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

    Pieczemy 30 minut w temperaturze 130°C
    ( nie dłużej!!! )

    Studzimy.






    Mus:

    Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach gorącej wody.
    (odstawiamy na około 10 minut).

    Do miski przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

    Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

    Resztę kawy przelewamy do rondelka.

    Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.

    Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.

    Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

    Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

    Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki
    ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.






    Całość :

    Z balonów w czekoladzie spuszczamy powietrze.

    Delikatnie odklejamy od miseczek.

    Mus wkładamy do szprycy.

    Wyciskamy do czekoladowych miseczek.

    Ozdabiamy bezami.

    Posypujemy kokosem
    ( + ew. płatkami migdałów ).

    Wkładamy do lodówki jeszcze na 3o minut.


    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować