Dziś zapraszam na wyjątkowe, czekoladowe mini torciki Charlotte! Nieziemski, szybki w przygotowaniu deser, którego nie trzeba piec, zniewala wyglądem i smakiem! Polecam!
3 godz.
Składniki:
Składniki:
◦20 sztuk biszkoptów
◦15 paluszków w czekoladzie
Składniki na krem czekoladowy:
◦100 g gorzkiej czekolady
◦2 jajka
◦25 g masła
◦½ łyżeczki soli
◦1 łyżka whisky
Składniki na krem z białej czekolady
◦100 g białej czekolady
◦150 ml śmietanki 30 lub 36%
◦25 g masła
◦1 łyżeczka żelatyny
◦2 łyżki cukru pudru
Czekoladowe minitorciki charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Boki okrągłej tortownicy lub ringi wykładamy biszkoptami na przemian z czekoladowymi paluszkami, jeden przy drugim (jeśli są za długie należy je przyciąć). Kilka biszkoptów pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem, przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy.
2.Przygotowanie kremu czekoladowego:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż uzyskamy jednolita konsystencję. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka i whisky dodajemy do czekolady i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy pianę do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami formy i wstawiamy do lodówki.
3.Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 50 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na krem czekoladowy i ponownie chowamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowy deser wyjmujemy z formy dekorujemy wiórkami czekolady.
Czekoladowe mini torciki Charlotte można przewiązać wstążeczką!
Komentarze