Czekoladowe minitorciki Charlotte

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Dziś zapraszam na wyjątkowe, czekoladowe mini torciki Charlotte! Nieziemski, szybki w przygotowaniu deser, którego nie trzeba piec, zniewala wyglądem i smakiem! Polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦20 sztuk biszkoptów
    ◦15 paluszków w czekoladzie

    Składniki na krem czekoladowy:
    ◦100 g gorzkiej czekolady
    ◦2 jajka
    ◦25 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 łyżka whisky

    Składniki na krem z białej czekolady
    ◦100 g białej czekolady
    ◦150 ml śmietanki 30 lub 36%
    ◦25 g masła
    ◦1 łyżeczka żelatyny
    ◦2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    ◦5 biszkoptów
    ◦1-2 łyżki miękkiego masła

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Czekoladowe minitorciki charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe mini torciki Charlotte 1. Przygotowanie:
    Boki okrągłej tortownicy lub ringi wykładamy biszkoptami na przemian z czekoladowymi paluszkami, jeden przy drugim (jeśli są za długie należy je przyciąć). Kilka biszkoptów pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem, przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy.
  • Czekoladowe mini torciki Charlotte 2. Przygotowanie kremu czekoladowego:
    Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż uzyskamy jednolita konsystencję. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka i whisky dodajemy do czekolady i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy pianę do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.

    Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami formy i wstawiamy do lodówki.
  • Czekoladowe mini torciki Charlotte 3. Przygotowanie kremu z białej czekolady:

    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 50 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

    Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na krem czekoladowy i ponownie chowamy do lodówki na 2-3 godziny.

    Gotowy deser wyjmujemy z formy dekorujemy wiórkami czekolady.

    Czekoladowe mini torciki Charlotte można przewiązać wstążeczką!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować