Czekoladowe lody z miętą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną. Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów. Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ). Po tym czasie przełożyć lody do pojemniczka, zakryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę. Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów możemy wymieszać je mikserem i przelać do naczynia ale co jakiś czas mieszając.
2.Gdy lody się mrożą przygotować sztywną folię i robić na niej dowolne wzorki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Następnie folię z wzorkami włożyć do lodówki do stężenia. Gotowe lody nakładać do pucharków i udekorować przygotowanymi ozdobami z czekolady.
Komentarze