Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 250g mascarpone
    · 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
    · 500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym- gęstego
    · 200 g mlecznej czekolady
    · łyżka kakao
    · 4 łyżki miodu spadziowego
    · duża garść drobno posiekanych liści bazylii
    · duża garść drobno posiekanej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody czekoladowe

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować