Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.
60 min
Składniki:
Składniki:
· 250g mascarpone
· 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym- gęstego
· 200 g mlecznej czekolady
· łyżka kakao
· 4 łyżki miodu spadziowego
· duża garść drobno posiekanych liści bazylii
· duża garść drobno posiekanej kolendry
Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!
Komentarze