Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego.

4.48 (165 ocen)

  • 60 min

Małe co nieco dla dzieci i nie tylko:)

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g masła
    150 ml śmietanki 30 %
    szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 czubate łyżki kakao
    3/4 szklanki mleka w proszku
    100 g ryżu preparowanego
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy masło ze śmietaną i cukrami, dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy by pozbyć się grudek.
    Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i nadal ucieramy.
    Do chłodnej masy ale jeszcze płynnej wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie. Ja wstawiłam do lodówki by dobrze zastygł.
    Następnie robimy kulki, możemy ręce maczać w wodzie by były wilgotne, lub u oleju, wtedy uformują się zgrabne kulki.
    Wstawiamy w suche miejsce by zastygły i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować