Czekoladowe kule amaretto

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Takie czekoladowe kule mogą być wspaniałym prezentem. Pięknie zapakowane wyglądają bardzo efektownie.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - czekolada tabliczka: 1 opakowanie
    - śmietana kremówka 30%: 50 mililitrów
    - likier Amaretto: 3 łyżki
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - orzechy włoskie połówki: 5 sztuk
    - orzechy włoskie (zmielone lub drobno posiekane): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery

Czekoladowe kule amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).
  • 2. Śmietanę dodać do czekolady wraz z cukrem, lekko podrzewać i cały czas mieszać. Na końcu dodać masło i likier (dokładna ilość zależy od indywidualnych upodobań). Masę wystudzić, aby stała się twardsza.
  • 3. Następnie z masy formować kule, do środka każdej włożyć połówkę orzecha włoskiego. Gotowe kule optaczać w posiekanych orzechach włoskich, pistacjach lub wiórkach kokosowych.
  • 4. Gotowe kule przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować