Mocno czekoladowe ciastka, które rozpływają się w ustach i szybko znikają.
2 godz.
Składniki:
100 g kuwertury ciemnej
50 g kuwertury mlecznej
40 g orzechów pistacjowych
60 g migdałów w czekoladzie
80 g słodkiej śmietany
40 g masła
16 sztuk okrągłych opłatków o śred. 7 cm (niem. Back-Oblaten)
Czekoladowe kółka z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuwertury posiekaj na mniejsze kawałki. Śmietanę podgrzej, ale nie gotuj, odstaw, wrzuć kuwertury i mieszaj by się czekolada rozpuściła, dodaj też masło. Gdyby masło nie chciało się dobrze rozpuścić można na chwilkę postawić garnek na ogniu.
2.Pistacje obierz, posiekaj na pół lub mniejsze kawałki, upraż na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pozostaw do ostygnięcia. Migdały posiekaj (odłóż 8 kulek do dekoracji).
3.Do masy czekoladowej (odłóż 1 łyżkę do dekoracji) dodaj orzechy i migdały, wymieszaj i odstaw do lodówki na 20-30 minut, by masa zrobiła się w miarę gęsta. Może tak być, że masa jest już gęsta po 10 minutach.
4.Przygotuj opłatki, na każdy dawaj tyle masy, by po dociśnięciu drugim opłatkiem (rób to bardzo delikatnie, by ich nie połamać) ładnie się ciastko wypełniło. Uważać musimy jedynie by opłatków zbytnio nie wybrudzić. Opłatki udekoruj, na środku każdego daj ok. 1-2 krople czekolady, a na to połóż kulkę migdałową. Wstaw ciastka do lodówki na 1-2 godziny. Z podanych proporcji uzyskamy 8 dużych ciach.
Komentarze