Czekoladowe kółka z pistacjami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mocno czekoladowe ciastka, które rozpływają się w ustach i szybko znikają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g kuwertury ciemnej
    50 g kuwertury mlecznej
    40 g orzechów pistacjowych
    60 g migdałów w czekoladzie
    80 g słodkiej śmietany
    40 g masła
    16 sztuk okrągłych opłatków o śred. 7 cm (niem. Back-Oblaten)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Czekoladowe kółka z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuwertury posiekaj na mniejsze kawałki. Śmietanę podgrzej, ale nie gotuj, odstaw, wrzuć kuwertury i mieszaj by się czekolada rozpuściła, dodaj też masło. Gdyby masło nie chciało się dobrze rozpuścić można na chwilkę postawić garnek na ogniu.
  • 2. Pistacje obierz, posiekaj na pół lub mniejsze kawałki, upraż na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pozostaw do ostygnięcia. Migdały posiekaj (odłóż 8 kulek do dekoracji).
  • 3. Do masy czekoladowej (odłóż 1 łyżkę do dekoracji) dodaj orzechy i migdały, wymieszaj i odstaw do lodówki na 20-30 minut, by masa zrobiła się w miarę gęsta. Może tak być, że masa jest już gęsta po 10 minutach.
  • 4. Przygotuj opłatki, na każdy dawaj tyle masy, by po dociśnięciu drugim opłatkiem (rób to bardzo delikatnie, by ich nie połamać) ładnie się ciastko wypełniło. Uważać musimy jedynie by opłatków zbytnio nie wybrudzić. Opłatki udekoruj, na środku każdego daj ok. 1-2 krople czekolady, a na to połóż kulkę migdałową. Wstaw ciastka do lodówki na 1-2 godziny. Z podanych proporcji uzyskamy 8 dużych ciach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować