Knedle ziemniaczane z dodatkiem budyniu czekoladowego, z korzennym akcentem, nadziane wiśniami.
Składniki:
Knedle:
650 g tłuczonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
150 g mąki pszennej + do oprószenia dłoni
2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki goździków mielonych
szczypta soli
Nadzienie:
250 g wiśni bez pestek (u mnie z kompotu)
Czekoladowe knedle z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na knedle zagnieść. Dłonie oprószyć mąką, uformować z kawałka ciasta placuszek, na środek nałożyć kilka wiśni i zlepić, formując zgrabną kulkę. W taki sposób przygotować pozostałe knedle - do wyczerpania składników.
2.W garnku zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli i oleju. Na wrzątek wrzucić knedle, przemieszać. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 5 - 7 min.
Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości knedli.
Knedle można również podać ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
Wiśnie mogą być również świeże lub mrożone.
Komentarze