Czekoladowe kluski leniwe na jabłkowym puree

0 (0 ocen)

Kluski z dodatkiem nutelli z chęcią będą zjedzone przez dzieci.

Składniki:

  • 1/3 szklanki  kaszy jaglanej 
    2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego)
    20 dag twarogu półtłustego lub tłustego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
     
    4 jabłka
    cukier do musu według upodobań

Czekoladowe kluski leniwe na jabłkowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy, zalewamy prawie pełną szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie szczelnie zamykamy i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
     
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus.
     
    Na talerzach rozkładamy mus jabłkowy a na nim porcje klusek

Komentarze

Podobne przepisy