Czekoladowe galettes ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

"Galette" to rodzaj rustykalnej tarty przygotowywanej z kruchego ciasta. Wybrałam jesienne smaki, czyli orzechy i śliwki. W połączeniu z czekoladowym ciastem i odrobiną miodu smakowało wyśmienicie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 120 gramów
    - woda: 1 łyżka
    NADZIENIE:
    - śliwki: 300 gramów
    - posiekane orzechy włoskie: 0.75 szklanki
    - miód: 3 łyżeczki
    - masło: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe galettes ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe galettes ze śliwkami i orzechami 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Owijamy ją folią i schładzamy w lodówce przez około 45 min.

    Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą z trzech części rozwałkowujemy na cieniutki placek. Placki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • 2. Na każdy placek na środku wysypujemy po około 1,5 łyżki posiekanych orzechów, tak, aby zostawić margines około 2 cm od końca ciasta. Dzięki temu ładnie zawinie się do środka. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na orzechach. Ciasto zakładamy na farsz w kierunku środka, lekko sklejamy ze sobą po bokach i układamy fałdki. Posypujemy po wierzchu pozostałymi orzechami. Na środku każdej, na owocach, kładziemy po łyżeczce masła i polewamy łyżeczką miodu.

    Pieczemy około 40 min w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować