CZEKOLADOWE FALE DUNAJU

5 (179 ocen)

pyszne dwukolorowe ciasto z kremem czekoladowymi i wiśniami

Składniki:

  • Ciasto: (blaszka 24x39cm)
    3 szkl. mąki
    1 1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    kostka margaryny
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka
    3 łyżeczki kakao
    aromat rumowy

    Krem:
    330 ml śmietany 30%
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiórek kokosowych


    Dodatkowo:
    1 słoik wiśni drylowanych w zalewie
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Fale dunaju Desery

Czekoladowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni.
  • 2. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość mocno chłodzimy. Schłodzoną masę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto, łyżką wgniatamy aby powstały nierównomierne fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować