Konfitura z czereśni z czekoladą

4.48 (186 ocen)

Czereśnie w tym roku bardzo mi obrodziły. Postanowiła z nimi przeprowadzić kilka eksperymentów. Pyszna konfitura do przygotowania ciast ale również jako dodatek do pieczywa.

Składniki:


  • 4 kg wydrylowanych czereśni
    2 kg cukru
    7 łyżek kakao rozpuszczalne
    1 czekolada deserowa
    sok z cytryny lub zaprawka Cytrynka, cynamon, goździki i papryka chilli mielone do smaku.
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z czereśni z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrylowane czereśnie przesypać cukrem i gotować około 15 min z dodatkiem soku z cytryny do smaku. Zlać przez sito 3/4 wytworzonego soku, gotować jeszcze około 15 min ( ewentualnie doprawić sokiem z cytryny do smaku ), gorący rozlać do słoików, zakręcić i pozostawić do przestudzenia. Otrzymamy smaczny sok.
  • 2. Pozostałe czereśnie doprawić do smaku przyprawami, wsypać kakao oraz połamaną czekoladę i całość gotować na wolnym ogniu około 15 min. Gorącą konfiturą napełniać słoiki, zakręcić i już nie gotować, pozostawić do przestudzenia. Można też konfiturę przestudzić ale wówczas słoiki należy pasteryzować około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować