Czekoladowe cudeńka - trufle

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne...cóż mogę więcej dodać? :) :)

  • 45 min

Składniki:

  • -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    -1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    -1 łyżka płatków migdałowych
    -1 łyżka bakalii do wyboru ( śliwki, rodzynki ,morele, daktyle )
    - szczypta soli morskiej
    - szczypta cukru trzcinowego (niekoniecznie)

Czekoladowe cudeńka - trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe cudeńka 1. Skórkę pomarańczową i ulubione bakalie drobno siekamy, lub kroimy w cieniutkie plasterki. A płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Odstawiamy.
    Czekoladę należy połamać na kawałki i umieścić w rondelku lub w małym garnku. W większym rondlu gotujemy tyle wody,aby po nałożeniu rondelka z czekoladą ,jego dno nie dotykało wody, jedynie było podgrzewane parą wodną. Na papierze do pieczenia, wykładamy łyżką jeszcze ciepłą czekoladę, formując cienkie krążki. Robimy to w miarę szybko, aby czekolada nie ostygła. Teraz pięknie dekorujemy Nasze czekoladowe krążki.Na koniec każde dzieło posypcie odrobiną soli i cukru . Następnie wstawcie koniecznie do lodówki na minimum 20min. :)

Porady

To właśnie sól sprawia,że te małe cudeńka, są tak wyjątkowe.

Komentarze

Podobne przepisy