CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto prawie jak tort, bardzo owocowe, bardzo efektownie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Owoce dodałam sezonowe,takie jakie znalazłam na działce, jednak możemy użyć tylko malin lub samych truskawek. Polecam mój przepis na letnie ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY :
    4 jajka
    3/4 szklanki mleka
    2 duże łyżki z czubkiem, ciemnego kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki oleju

    ŚMIETANA Z TRUSKAWKAMI :

    2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml Pilos
    2 cukry waniliowe
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    20 dkg truskawek
    1/2 opakowania galaretki truskawkowej
    1/2 szklanki gorącej,przegotowanej wody
    trochę dowolnych owoców do dekoracji ciasta

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto ze śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, mikserem na sztywno. Dalej ubijając wlewamy żółtka, wsypujemy cukier, następnie wlewamy mleko, olej i na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem.
    Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wylewamy cisto i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 *C. Biszkopt nie rośnie zbyt wysoki, więc proszę się nie martwić, jednak da się go przeciąć na dwie połowy a górkę, która powstanie na środku ciasta ścinamy i kruszymy.


    Truskawki oczyszczamy, myjemy, rozdrabniamy w miseczce widelcem na papkę.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, po rozpuszczeniu i ostygnięciu dodajemy do niej rozgniecione truskawki, mieszamy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie.
    Bardzo zimne śmietany ( dobrze jest je przed ubijaniem włożyć na 20 minut do zamrażarki ) , przelewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukry i ubijamy robotem na sztywno. Następnie wlewamy do śmietany truskawki z galaretką, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy masę do lodówki na kilka minut, aż trochę stężeje.
    Z biszkoptu ścinamy górkę która powstała na czubku ciasta, kruszymy ją a ciasto kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
    Na pierwszy blat ciasta wykładamy część śmietany, przykrywamy drugą połówką i wykładamy resztę masy, którą równo rozsmarowujemy również na boki ciasta.
    Na sam wierzch wysypujemy pokruszone ciasto,lekko je dociskając. Całość dekorujemy letnimi owocami i listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować