Czekoladowe ciasto z sercem

0 (0 ocen)

Wygląda na trudne, ale takie nie jest i pięknie wygląda. Pomysł nie tylko na Walentynki bo zawsze można komuś podarować w prezencie takie ciasto np. na Dzień Matki.

Składniki:

  • ciasto kolorowe:
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kolorowe barwniki
    ciasto czekoladowe:
    25 dag margaryny
    4 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki wody
    polewa:
    10 dag czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowe ciasto z sercem 1. Ciasto musimy zacząć od upieczenia ciasta kolorowego.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mleko.
    Przygotowane ciasto podzielić na porcje ( porcji tyle ile mamy kolorów barwników) i zabarwić na odpowiednie kolory,
  • czekoladowe ciasto z sercem 2. ciasto przełożyć do zwykłych foliowych woreczków.
  • czekoladowe ciasto z sercem 3. Blaszkę o wymiarach ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w woreczkach z ciastem odciąć po jednym roku i lać cienkimi paskami ciasto na blaszkę kolor za kolorem. Jak skończymy jedną warstwę to w identyczny sposób wylać drugą warstwę, ( ważne, aby lać takie same kolory jak w pierwszej warstwie)
  • czekoladowe ciasto z sercem 4. Piec w 180 st około 20 minut po upieczeniu wystudzić, zdjąć papierem i foremką wyciąć z ciasta serduszka.
  • czekoladowe ciasto z sercem 5. Ciasto czekoladowe;
    Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić razem do uzyskania gładkiej polewy, następnie wystudzić. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i przy pomocy robota ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

    Formę 20 cm średnicy z kominkiem wysmarować tłuszczem i na dnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta czekoladowego
  • czekoladowe ciasto z sercem 6. następnie ułożyć wycięte z ciasta serduszka ( szerszą częścią serca do ciasta)
  • czekoladowe ciasto z sercem 7. kiedy ułożymy wszystkie serca delikatnie uzupełnić całość ciastem czekoladowym.

    Piec w temp. 180st około 40 minut po upieczeniu wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
    Czekoladę rozpuścić razem z dodatkiem mleka i miodu i tak przygotowaną polewą polać ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy. Moje ciasto zostało ozdobione malutkimi serduszkami wyciętymi z resztek kolorowego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować