Czekoladowe ciasto z orzechową krówką

4.5 (183 ocen)

Taki mały eksperyment z ciastem z Kopca kreta, które jakiś czas temu piekłam :) W połączeniu z taką masą smakuje bosko! Najlepsze było na drugi dzień, kiedy ciasto stało się wilgotne.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 i 3/4 szkl mąki krupczatki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 szkl cukru zwykłego
    4 czubate łyżki kakao
    5 jajek
    1 szkl zimnej przegotowanej wody
    1 szkl oleju

    Masa:

    2 i 3/4 szkl mleka
    3/4 kostki masła
    1/3 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    250g masy krówkowej o smaku orzechowym
    3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich

    Do dekoracji:

    polewa czekoladowa
    0,5 szkl posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Czekoladowe ciasto z orzechową krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto gotowe do pieczenia 1. Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, następnie po kolei żółtka. Później dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie powoli wlewamy wodę i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kakao i krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wym. 20x30cm. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w temp. 180ºC. Upieczone, ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty.
  • Dodanie orzechów do masy 2. Masa: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, po łyżce masy krówkowej i miksujemy całość do gładkości. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i jeszcze raz krótko miksujemy całość.
  • 3. Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim blatem. Wierzch zdobimy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.


Porady

Polecam polewę czekoladową z przepisu Marty Ryżek - Kalkowskiej, wypróbowałam już wiele razy i ręczę za efekt :) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa budyniowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować