Czekoladowe ciasto z orzechami i espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszoną żurawinę zalewamy espresso i pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, mascarpone i miksujemy. Masa będzie wyglądała, jakby się zwarzyła, ale spokojnie. Jak tylko dodamy rozpuszczoną czekoladę, konsystencja wróci do normy. Dodajemy namoczoną w kawie żurawinę, wraz z pozostałą kawą oraz orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy około 35 minut w temp. 170 st.C
W trakcie pieczenia ciasto urośnie, a następnie równomiernie opadnie.
Najlepiej pozostawić je na noc w lodówce, wówczas będzie miało odpowiednią strukturę.
Podczas krojenia nóż powinien być moczony w gorącej wodzie, ułatwi nam to uzyskanie ładnych kawałków.
Komentarze