czekoladowe ciasto z masą krówkową

0 (0 ocen)

  • 50 min

mocno czekoladowe z słodką masą krówkową

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT :
    jajka 4 szt

    cukier 3/4 szklanki

    mąka 1/2 szklanki

    mąka ziemniaczana 2 łyżki

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    kakao 1 łyżka

    MASA :

    masa krówkowa 1 puszka

    czekolada gorzka 2 tabliczki

    orzechy włoskie 2 garść

    nalewka wiśniowa 50 ml.

Czekoladowe ciasto z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    oddzielić białko od żółtka
    białka ubić mikserem na sztywno dodawać po porcji cukru a
    następnie po jednym żółtku
    produkty suche (dwa rodzaje mąki,proszek do pieczenia i kakao) wymieszać w miseczce
    do ubitej masy delikatnie przesiać suche składniki i wymieszać łyżką.
    okrągłą blaszkę natłuścić i posypać bułką tartą ,wylać masę wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni)na 40 minut.
    jak biszkopt się piecze przygotowujemy masę krówkową podgrzewam w gorącej wodzie ,czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
    orzechy siekam.
    upieczony biszkopt studzimy a następnie nasączamy nalewką ,smarujemy ciepłą masą krówkową i posypujemy orzechami.wstawiam na pół godz. do lodówki aby masa stężała.potem polewam ciepła czekoladą i jeszcze raz wstawiam do lodówki na godzinkę.po tym czasie można jeść.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy