Czekoladowe ciasto z kremem

4.5 (147 ocen)

Bardzooo czekoladowe cudo :)

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g cukru
    4 jajka
    120 g mąki
    60g margaryny
    60 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    150 g cukru
    1,5 łyżki kakao
    200 ml śmietany 36%
    120g margaryny
    250 g gorzkiej czekolady
    łyżka alkoholu
    6 żółtek i z tego 3 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowe ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem na pianę dodać żółtka dalej ubijać.
    Margarynę roztopić i ostudzić.
    Mąkę , kakao i proszek do pieczenia wymieszać dodać do jaj.
    Lekko mieszając dodawać margarynę.
    Piec w tortownicy o średnicy 24 cm
    ok 25 min w temp. 180
  • Czekoladowe 2. Masa:
    Do jednego garnka wlać litr wody postawić na ogniu, do drugiego mniejszego wsypać połowę cukru , 6 żółtek, śmietanę , kakao - garnek z produktami umieścić na garnku z gotującą się wodą.
    Mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć garnek z pary dodać drobno połamaną czekoladę i margarynę pokrojoną w kostkę - mieszać aż składniki się roztopią i połączą , dodać alkohol i i pianę z 3 białek ubitą z pozostałym cukrem.
    Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto wiśniowo-czekoladowe.

To może cię zainteresować