Czekoladowe ciasto z cukinią i curdem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Idealne połączenie słodyczy i warzyw

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki startej cukinii (na dużych oczkach)
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    160 g jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao (czubate; ciemne, dobrej jakości)
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek; może być bezkofeinowa)
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody

    curd brzoskwiniowy do przełożenia (lub inny dowolny krem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto z cukinią i curdem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Startą cukinię zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę żeby pojawił się sok. Po tym czasie dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy łyżką do połączenia składników. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu, a następnie stopniowo (po 1 - 2 łyżki) dodajemy do masy cukiniowej - mieszamy łyżką, nie mikserem. Gotową masę przelewamy do tortownicy - 23 cm (lub innej preferowanej przez Was foremki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, dolna grzałka) na 60 minut. Jeśli pieczecie bez termoobiegu musicie wydłużyć czas pieczenia (myślę, że powinno wystarczyć 75 minut). Oczywiście przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem - wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy. Po upieczeniu studzimy, a następnie dzielimy na dwa krążki. Na dolnym rozprowadzamy curd tak, by nie dochodził do brzegów - ja zostawiłam ok. 1 cm ciasta nieposmarowanego. Dociskamy górnym krążkiem (w ten sposób curd rozejdzie się na całą powierzchnię, ale nie będzie wypływał). Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować