Ciasto intensywnie czekoladowe,mięciutkie,puszyste i bardzo wilgotne.Osoby niewtajemniczone nie zorientują się nawet,że ciasto zawiera cukinię.Zdecydowanie uzależniające !!!
Składniki:
300 g mąki pszennej
500 g cukinii
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
100 g czekolady gorzkiej
250 g cukru
1/2 szklanki oleju
30 g kakao
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa czekoladowa :
100 g czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym na przemian z mąką i jogurtem naturalnym.
2.Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową..
Komentarze