Czekoladowe ciasto z białymi łatami

0 (0 ocen)

  • 60 min

cieszy oczy i wspaniale smakuje

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dkg masła, 18 dkg gorzkiej czekolady, 3 jajka, 20 dkg cukru pudru, 1/2 szklanki mąki, łyżka sproszkowanego kakao, 75 g białej czekolady, 75 g mlecznej czekolady

Czekoladowe ciasto z białymi łatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i wymieszać. Masło i gorzką czekoladę umieścić w rondelku ustawionym na garnku z lekko wrzącą wodąi mieszać, aż składniki się roztopią i dokładnie połączą. Jajka i cukier ubić na jednolity gładki krem. Nadal miksując, powoli wlewać wystudzoną masę czekoladowo - maślaną, a na końcu małymi porcjami wsypywać mąkę z kakao. Blachę wyścielić pergaminem. Do ciasta wrzucić grubo posiekaną mleczną i białą czekoladę, starannie wymieszać, po czym przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.

Porady

użyć kwadratowej blaszki o boku 23 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy