Bardzo czekoladowe i wilgotne a w środku lekko płynne ciasto, pieczone w małych szklanych foremkach. Bardzo dobrze się sprawdzi na domowych imprezach dla nastoletnich dzieci :-)
Składniki:
90 g masła
100 g mlecznej czekolady
50 g cukru
3 jajka
50 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
Czekoladowe ciasto w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku umieść masło i połamaną czekoladę, podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuszczą, pamiętaj o mieszaniu. Odstaw do przestudzenia.
2.Jajka razem z cukrem ubij mikserem na białą masę. Dodaj do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, zmiksuj.
3.Mąkę i kakao przesiej i dodaj do płynnej masy, wymieszaj porządnie. Każdą foremkę natłuść lekko masłem.
4.Z piekarnika wyciągnij blachę, na której postawisz szklane foremki (używam zwykłych szklanych), rozgrzej piekarnik do 175 st. C.
5.Foremki o śred. 8 cm i wyskości 3,5 cm (5 sztuk) napełnij ciastem, ale tak aby od góry był 0,5 cm margines i piecz 15-18 minut. Ciasto może być lejące w środku (o to chodzi). Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem, możesz za pomocą specjalnych szablonów (dostępne w Ikea).
Komentarze